2010.07.16// I. Rupa
Becherovka to słynny, czeski alkohol o unikalnym smaku, który powstał na początku XIX wieku w Karlovych Varach. Pomysłodawcą tego wyśmienitego, ziołowego likieru był lekarz Jan Becher - w 1807 roku na rynku pojawiły się pierwsze sygnowane przez niego likiery, a po roku 1840 jego syn - Johann zaczął masową produkcję Becherovki.
Becherovka to...
...czeski alkohol...
o unikalnym smaku
Ten 38 procentowy trunek wytwarzany jest wedle ściśle strzeżonej receptury, określającej dokładnie skład mieszanki ziół i korzeni. Do dziś, tylko dwie osoby znają pełen skład bukietu, z którego powstaje charakterystyczny zapach Becherovki.
Niepowtarzalny smak i złoty kolor likieru to wynik kilkumiesięcznego leżakowania tego alkoholu w dębowych beczkach. Becherovka najlepiej smakuje czysta, schłodzona do temperatury 6 stopni. Dla orzeźwienia można ją łączyć z tonikiem, cytryną i lodem.
Dla orzeźwienia...
...likier można łączyć...
...z tonikiem
Becherovka wytwarzana jest...
...według...
...ściśle strzeżonej receptury