2010.07.24// I. Rupa
Calvados to wytrawny winiak francuski, produkowany na bazie destylatów jabłkowych, pochodzący z departamentu Calvados w Normandii. Normandia kojarzy się z sadami wypełnionymi po brzegi jabłoniami. Drzewo to jest symbolem tradycji rolnej Normandii i jest widoczne na fladze komitetu generalnego Calvadosu.
Calvados to...
...owocowa wódka...
...na bazie jabłek
Trunek ten charakteryzuje się żółtą barwą i wytrawnym smakiem owocowym – jabłkowym. Jego początki sięgają XVI wieku – wtedy rozpoczęto destylację moszczu z jabłek cydrowych.
Calvados to mieszanka minimum dwóch destylatów, z których każdy leżakował przynajmniej przez kilka miesięcy oraz wody.Owocowa wódka ma zazwyczaj około 40-50%. O tym, że trunek ten jest oryginalny świadczy obowiązkowe oznaczenie A.O.C.
Alkohol ten...
...charakteryzuje się...
...żółtawą barwą
Calvadosa najczęściej pije się jako digestif – czyli po jedzeniu, na dobre trawienie. Można się nim delektować także przed posiłkiem lub dodawać do kawy.
Najczęściej jednak alkohol ten pije się sam, schłodzony do temperatury 5 stopni, w małych kieliszkach z nóżką lub koniakówkach.
Calvados wyrabiany jest...
...przez...
...destylację wina jabłkowego