Chateau Petrus to legendarne, najdroższe czerwone wino świata, które pochodzi z regionu Bordeaux. Jest to wino pełne wigoru, masywne, o wysokim poziomie tanin, niewiarygodnym skupieniu i intensywności. Jego smak charakteryzują nuty kawy arabskiej, jeżyn, wiśni, niekiedy jagód i przypalonego.
Posiadłość Chateau Petrus to zaledwie 12 hektarów ciężkich, gliniastych gleb. Nazwa pochodzi od figurki świętego Piotra, stojącej przy murze okalającym domostwo. Skromne zabudowania nie przypominające okazałych zamków i pałaców znanych bordoskich chateau, nie zapowiadają kryjącego się w nich bogactwa.
Winnica, obsadzona jest starymi krzewami Merlot, położona jest na terenie o niewielkim nachyleniu ułatwiającym drenaż i lepsze nasłonecznienie. Tajemnica sukcesu tej winnicy tkwi w umiejętnościach, intuicji i wytrwałości właścicielki posiadłości - pani Loubat.
To hojnie obdarowane przez naturę wino - Chateau Petrus, zaprzecza utartym poglądom o winach ze szczepu Merlot - łagodnych, miękkich, o owocowej słodyczy, gotowych do picia już w młodym wieku.
Nie chcąc wydawać kilku tysięcy złotych na butelkę tego luksusowego alkoholu możemy sięgnąć po inne wino z tej apelacji, jak na przykład: Chateau Gazin, Chateau Lafleur, Clos L’Eglise, czy Chateau Trotanoy. Wino doskonale sprawdza się w towarzystwie duszonych i pieczonych mięs, indyka czy kaczki.