Logo

Czosnek - kuchenne dobrodziejstwo

Czosnek to lek na wszystko – o jego magii wiadomo od tysięcy lat, medycyna ludowa tą pospolitą bulwą od dawna leczyła wszystkie dolegliwości zdrowotne, od grypy po zarazę, nie omijając złych duchów.

Czosnek Czosnek

Po wielu badaniach okazało się, że faktycznie czosnek ma niesamowitą moc zwalczania bakterii, wirusów i grzybów - jest świetną alternatywą dla wyniszczających nasz organizm antybiotyków.

Czosnek Czosnek

Wyciąg z czosnku ma zastosowanie w walce ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu. Jedzony codziennie, nawet jako dodatek do chleba z masłem, już po dwóch tygodniach może przynieść niesamowite rezultaty. Na surowo - przykładany do skóry pomaga zwalczyć opryszczkę i objawy trądziku.

Główne substancje odpowiadające za moc czosnku to allicyna oraz lotne związki siarkowe – czynniki winne przykremu zapachowi białych ząbków. Jako antybiotyk czosnek pomaga nam w walce z infekcjami dróg oddechowych, płuc, biegunki, przeziębienia, infekcjami drożdżycowymi i grzybicami.

Czosnek Czosnek

Poza tym czosnek jest także kopalnią witaminy C, B6, selenu, magnezu, potasu, wapnia, manganu i flawonoidów. Te ostatnie działają na także na rzecz młodości – czosnek zapobiega też w powstawaniu zmarszczek.

Czosnek Czosnek

Niestety zawsze jest jakieś „ale”, otóż czosnek może powodować przykre dolegliwości u osób, które mają wrażliwy przewód pokarmowy. Niektórzy skarżą się na alergie na czosnek objawiające się wysypką, gorączką i bólami głowy.

Czosnek Czosnek

Inne przeciwwskazania dotyczą też stanów przedoperacyjnych – czosnek rozrzedza krew i utrudnia krzepnięcie, oraz leczenie wirusa HIV.

Czosnek Czosnek

2010-08-09 - I. Rupa

0

Komentarze do:
Czosnek - kuchenne dobrodziejstwo

Podobne artykuły i galerie