2010.10.18// I. Rupa
Fernet Branca to włoska wódka produkowana z ponad 23 rodzajów ziół, w tym z kardamonu, szafranu rabarbaru i mirry. W skład wódki wchodzi także spirytus, a brązowe zabarwienie to zasługa karmelu.
Dzięki właściwościom aromatycznym składników użytych do produkcji alkohol ten nabiera pełnego, niepowtarzalnego smaku i jest częstym gościem w domach wykwintnych smakoszy.
Fernet Branca
Fernet to trunek bardzo popularny w krajach, gdzie przebywają Włosi, jak i w samych Włoszech. Ten ziołowy specyfik jest tak dobry, że w Argentynie na jego cześć powstała także piosenka, którą śpiewa mieszkanka Argentyny – piosenkarka Wilma Palma.
Jak pić Brance? To bardzo proste, podaje się ją oczywiście na lodzie, zazwyczaj po posiłku. Świetnie smakuje również jako dodatek do kawy, podobnie jak likier. W samej Argentynie sławne są drinki robione pół na pół z colą w szklance wypełnionej lodem.
Fernet Branca
Fernet Branca