Logo

Herbata i jej cenne właściwości

Herbata to napój, który zazwyczaj pijemy by się rozgrzać. Jedni lubią zieloną, drudzy czarną, a jeszcze inni owocową. Każda z nich jest inna, zasobna w odmienne składniki odżywcze, stosowana podczas różnych schorzeń.

Herbata Herbata

Odpowiednio zaparzona herbata skutecznie pomaga w walce z chorobą, jak i wspomaga nasz organizm w obronie przed przeziębieniem. To właśnie w tej roślinie kryją się tak cenne substancje, jak: witaminy - A, B1 i B2, C, E i K oraz cynk, fluor, żelazo i potas. Jest ona bogata również we flawonoidy - silne przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki, substancje uszkadzające komórki, co przyśpiesza rozwój chorób.

Herbata Herbata

Zielona herbata to strzał w dziesiątkę dla osób nerwowych – znakomicie ukoi nerwy. Jej zaletą jest zapobieganie chorobom układu krążenia. Znakomicie wpływa na serce i ma działanie antybakteryjne, dlatego też oczyszcza nasz organizm z toksyn. Doskonale nas wyciszy i ukoi niepotrzebne nerwy.

Czerwona herbata polecana jest dla osób odchudzających się. Posiada ziemisty, ciężkawy smak, ale rewelacyjnie sprawdza się w blokowaniu enzymów, które odpowiadają za wchłanianie tłuszczu z pożywienia. Doskonale przyspiesza przemianę materii, znakomicie potrafi poprawić nastrój, wzmacniając przy tym naszą odporność.

Herbata Herbata

Czarna herbata ma właściwości ożywiające nasze ciało i umysł. Doskonale wspomaga trawienie i hamuje rozwój bakterii w przewodzie pokarmowym. Dzięki Mocno zaparzona ma rewelacyjne działanie, niczym odtrutka, jest szczególnie polecana przy bólach żołądka i zatruciach. Na nasz organizm herbata czarna działa pobudzająco ponieważ zawiera dużo teiny.

Herbata Herbata
Herbata

2010-11-22 - I. Rupa

0

Komentarze do:
Herbata i jej cenne właściwości

Podobne artykuły i galerie