Dobór wina do uroczystego obiadu nie jest prosty i wymaga szczególnej uwagi. Dobrze dobrane wino udoskonali każde przyjęcie, a nietrafiony wybór stać się może przyczyną katastrofy. Na co powinniśmy zwrócić uwagę dobierając wino? Oto kilka niezbędnych w tym temacie wskazówek.
Jeśli chcemy, by nasze przyjęcie się udało, a wybór wina był trafny to musimy zadać sobie następujące pytania:
Wybór odpowiedniego trunku do posiłku nie jest tylko kwestią gustu, lecz wymaga przede wszystkim wiedzy. Na szczęście już znajomość podstaw łączenia potraw z winami pozwala wytypować wstępne propozycje. Dania kwaśne - np. bigos - zaprawiane octem bądź cytryną, takie jak sznycel cielęcy czy ryba, doskonale komponują się z winami o wyższej kwasowości - łagodzą ich wytrawność.
Wina beczkowane, w których wyczuwalne są aromaty masła, biszkoptu i wanilii, tworzą wspaniały duet z potrawką bądź innymi daniami w sosach. Do potraw z pieca wybierajmy wina o podwyższonej kwasowości i kwiatowym aromacie, zaś do grillowanych i salami - o mocnej strukturze tanin. Wino z wysoką zawartością alkoholu warto podawać z daniami tłustymi.
Odpowiednie dopasowanie wina do posiłku z pewnością korzystnie wpłynie na trawienie ciężkich posiłków. Należy jednak pamiętać, że mimo bogactwa smaków, rodzajów i odmian, wino nie jest trunkiem uniwersalnym, komponującym się ze wszystkimi daniami. Na liście potraw, do których nie należy go podawać, znajduje się szpinak, szczaw oraz jajka na miękko.
Curry, a w szczególności stanowiąca jeden z jego głównych składników kurkuma, to przyprawy, których użycie wyklucza wino z udziału w posiłku. Pułapkę stanowiła też czekolada, ale zupełnie niedawno okazało się, iż doskonale komponuje się ona z winem ze szczepu Shiraz. W zależności od wieku trunku wyczuwalne są w nim m.in. nuty wanilii, czekolady, kokosu oraz korzennych przypraw.
Odpowiednie dobrane wino to dopełnienie uroczystego obiadu, a także gwarancja kulinarnego sukcesu.