Znajomi zapraszają Cię na kolację, a Ty chcąc zachować się z klasą, pytasz co masz kupić. Pada odpowiedź, że wino, a Tobie uginają się nogi i przeklinasz sam siebie za to pytanie. Wybór wina nie musi być jednak trudny, nawet jeśli kompletnie się na tym nie znasz. Zapoznaj się z kilkoma podstawowymi zasadami i zdobądź odpowiednią wiedzę!
Najważniejsze jest oczywiście jedzenie. Musisz wiedzieć co pojawi się na stole, by dobrać odpowiednie wino do posiłku. Do takich potraw jak ryby, kurczak czy kremowe sosy wybieramy lekkie wina. Jeśli spodziewamy się wołowiny, dziczyzny czy makaronu z sosem pomidorowym, zdecydujmy się na coś mocniejszego. Brzmi skomplikowanie? Istnieje prostsza wersja tej zasady. Jeśli jesteś początkujący to wystarczy, gdy zapamiętasz, że do ryb, drobiu i niektórych mięs wieprzowych pijemy białe wino, a do wołowiny i dziczyzny – wino czerwone. Możesz także urozmaicić smak ostrzejszych potraw. Wybierz wtedy jakieś słodsze wino jak na przykład Sauvignon Blanc, Riesling czy Pinot Grigio.
Przy wyborze wina ważne jest również, by zwrócić uwagę na region, z którego pochodzi. Jak się sami domyślacie, warunki klimatyczne czy specyfika gleby mają ogromny wpływ na późniejszy smak. Najbezpieczniejszym wyborem będzie wino ze Starego Kontynentu. Francja, Włochy i Niemcy mają ogromną tradycję w produkcji i opanowane do perfekcji wszystkie procesy. Nie znaczy to jednak, że wina z reszty świata nie są warte uwagi i powinniśmy ograniczyć się tylko do Europy. W Ameryce Południowej, Afryce, Stanach Zjednoczonych i Australii również możemy trafić na bardzo dobre produkty. Warto zwrócić uwagę na wytwory Kalifornii, Oregonu i australijskie Shiraz. Francuskie regiony Burgundia, Szampania i Bordeaux słyną z produkcji najlepszych win na świecie. Jeśli mamy ochotę na coś włoskiego, to zwróćmy uwagę na Toskanię i najsłynniejszy tamtejszy produkt – Chianti.
To jednak nie wszystko. Wino ma również swoje odmiany, które również są ogromne ważne przy wyborze. Wygląda to strasznie tylko na początku. Z czasem (i z naszą pomocą) poczujesz się jak ryba w wodzie.
Cały czas pewnie zastanawiacie się nad kwestią wieku. Nieprawdą jest, że każde wino wraz z wiekiem nabiera smaku. Większość z dostępnych na rynku jest gotowa do spożycia ponieważ same winiarnie dbają o odpowiedni czas leżakowania. Proces „starzenia” odnosi się głównie do czerwonych win. Można więc spróbować nieco poprawić ich smak, odkładając ich konsumpcję w czasie. Natomiast większość win białych i musujących jest gotowa do spożycia od razu, a ich leżakowanie może pogorszyć smak.