Niemal każdy rodzaj alkoholu ma swoje duże grono zwolenników wśród mężczyzn. Są jednak trunki, które wyjątkowo przypadły facetom do gustu. Jednym z nich jest oczywiście whisky. Można pić ją tradycyjnie w szklance z lodem, ale czasem warto spróbować czegoś nowego. Zwłaszcza, że jest to trunek z ogromną historią, który był uwielbiany przez różne sławy tego świata.
Któż z nas nie oglądał filmu „Casablanca” lub przynajmniej nie kojarzy wielkiego Humhpreya Bogarta? Legendarny aktor miał nie tylko słabość do tytoniu, ale lubił również przechylić szklaneczkę wypełnioną whisky. Bogart nie był jedynym słynnym człowiekiem kultury, który miał słabość do tego alkoholu. Whisky pijał William Faulkner, gdy pisał swoje powieści. Smak tego trunku nieobcy był również Frankowi Sinatrze. Winston Churchill kojarzy nam się z cygarem, ale lubił także pić „whisky&soda”. Nie bądźmy więc gorsi i poznajmy świat Johnnie Walkera!
Do stworzenia drinków przyda nam się oczywiście odpowiedni sprzęt. Jeśli podstawy barmańskiej sztuki są dla Was czarną magią, my uchylimy Wam nieco rąbka tajemnicy. Po pierwsze – shaker. Warto wiedzieć, że jego przeznaczeniem nie jest jedynie mieszanie trunku poprzez potrząsanie nim. Za jego pomocą możemy także ochłodzić napój wrzucając do środka lód. Do shakera dołączone jest także sitko, dzięki któremu odcedzamy naszego drinka. By jednak stworzyć idealną mieszankę, musimy dodać odpowiednią ilość każdego składnika. Dlatego warto wyposażyć się w jakąś miarkę. Na koniec drinka trzeba gdzieś wlać. Do wyboru mamy różnego rodzaju szklanki.
Whisky Sour
50 ml whisky Johnnie Walker Black Label
40 ml soku z cytryny, najlepiej świeżo wyciśniętego
20 ml syropu cukrowego
Lód w kostkach
Wszystkie składniki umieszczamy w shakerze i mieszamy dynamicznie przez jedną minutę. Po upływie tego czasu, przecedzamy zawartość do szklanki tumbler, w której wcześniej umieszczamy lód.
Johnnie Fresh
40 ml Johnnie Walker Red Label
30 ml białej tequili
30 ml soku z cytrynu, najlepiej świeżo wyciskanego
Lód kruszony
Tu także przyda nam się szklanka tumbler, ale tym razem shaker nie będzie potrzebny. Wsypujemy do szklanki lód oraz dodajemy whisky, tequilę i sok z cytryny. Ostrożnie mieszamy i gotowe!
Affinity
40 ml Johnnie Walker Red Label
20 ml czerwonego wermutu
20 ml wermutu extra dry
Lód w kostkach
W shakerze umieszczamy najpierw kostki lodu, a następnie wlewamy do środka wszystkie składniki. Całość mieszamy przez minutę, by następnie przecedzić zawartość do szklanki typu tumbler. Wrzucamy do niej dodatkowo kilka kostek lodu, a plasterek cytryny lub pomarańczy może pełnić funkcję dekoracyjną.