Logo

Kawa szkodzi czy pomaga?

Kawa - będąca jednym z najpopularniejszych napojów na świecie - ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Istnieje wiele mitów na temat samego jej działania. Powszechne przekonanie o tym, że trunek ten uzależnia - zdaniem wielu badaczy - jest nieprawdą.

kawa kawa

Często ludzie mówią, że są uzależnieni od kawy. Zgodnie jednak z definicją uzależnienia  kofeina w niej zawarta nie jest substancją uzależniającą. Kolejnym mitem jest twierdzenie, że ten aromatyczny trunek zwiększa ryzyko chorób serca. Badania wykazały jednak, że spożycie kawy nie zwiększa ryzyka choroby niedokrwiennej serca, nie podwyższa również poziomu cholesterolu w surowicy krwi.

kawa kawa

Naukowcy twierdzą także, iż mała czarna nie wpływa na zwiększenie ryzyka zachorowań na choroby nowotworowe. 13 badań obejmujących ponad 20 tysięcy osób, nie wykazało bowiem zależności pomiędzy spożyciem kawy, a chorobami nowotworowymi.

Niektóre z badań potwierdzają, że spożycie kofeiny może w prawdzie zwiększać utratę wapnia z moczem. Jednak wzrost wydalania wapnia jest minimalny i przy umiarkowanym jej spożyciu nie wpływa na gospodarkę wapnia w organizmie ani na gęstość kości.

kawa kawa

Najbardziej niesprawiedliwym mitem zdaje się być opinia, wedle której picie czarnego trunku nie posiada żadnych korzystnych właściwości. Wiele badań udowadnia, że kofeina zawarta w kawie podwyższa możliwości skupienia uwagi i wydłuża czas koncentracji. Najnowsze badania sugerują, że alkaloid ten może być przydatny w leczeniu reakcji alergicznych, ponieważ zmniejsza stężenie histaminy - substancji biorącej udział w reakcjach alergicznych. U niektórych chorych może również zmniejszać nasilenie objawów astmy.

kawa kawa

Ponadto wypicie filiżanki kawy jest często zalecane w celu zwalczenia uczucia senności u osób, które pracują intensywnie przez wiele godzin, szczególnie zaś kierowców. Napój ten posiada w składzie także antyoksydanty, którym często przypisuje się działanie zapobiegające chorobie niedokrwienia serca i nowotworom.

kawa

2011-02-20 - D. Pęgiel

1

Komentarze do:
Kawa szkodzi czy pomaga?

ginos 2011-02-27 16:10

Zawsze powtarzam. Nie sztuką jest zaparzyć kawę, sztuką jest zaparzyć ją dobrze. I po za tym ci którzy źle się o niej wypowiadają mówiąc, że im szkodzi to tylko dlatego, że nie potrafia ją pić. Nigdy nie powinno się wypijać mocnej czarnej kawy z rana na czczo. Jeśli już z rana to cafe latte ewentualnie capuccino. Czysta czarna kawa zawsze po śniadaniu, obiedzie czy kolacji. Nigdy na czczo tylko po posiłku. no i oczywiście musimy pamiętać o jednym. Żadne rozpuszczalne, mielonki a już na pewno 2 czy 3 w jednym. Kawa tylko w ziarnach nie Robusta tylko Arabika (zawiera mniej kofeiny i jest delikatniejsza w smaku), świerzo palona i zmielona bezpośrednio przed zaparzeniem. Jak ktoś nie lubi espresso to może urzyć prasy francuskiej ewentualnie kawiarki i na pewno nie będzie rozczarowany. Wystarczy zastosować powyższe rady a gwarantuję, że picie kawy przyniesie nam nie tylko wiele radośći ale i zdrowia. Pozdrawiam!

Podobne artykuły i galerie