Koniak tradycyjnie poddawany był ścisłym regułom określającym sposób picia. Obecnie trunek ten jest coraz częściej łączony z różnymi dodatkami, co stawia nowe pytania dotyczące sposobu degustacji tego specyfiku.
Koniak degustowany w sposób klasyczny powinien być podawany w temperaturze pokojowej, ponieważ pozwala ona uwypuklić bogactwo smaku tego alkoholu. Inną wersją klasycznie podawanego koniaku jest „Koniak on the rocks” czyli podawany z odrobiną lodu.
Schłodzony trunek ma łagodniejszy smak i może być ciekawą propozycją na cieplejsze dni. Pijąc koniak sam bądź z dodatkiem lodu, możemy poznać jego charakterystyczny smak i w pełni docenić tworzące go nuty zapachowe.
Wyrafinowany smak koniaku może być łączony z owocowymi sokami, oryginalnymi dodatkami oraz innymi alkoholami. Pozwalają one odkryć szeroką paletę możliwości jakie otwiera przed nami doskonały koniak. Proste long drinki, dzięki niewielkiej ilości składników nadają koniakowi nowy wymiar, zachowując jego główne nuty smakowe.
Koniak sprawi, że znane nam dotąd napoje zyskają nowe, ciekawe oblicze. Połączenia koniaku z kawą i herbatą mogą być dowolnie uzupełniane - cynamonem, goździkami lub skórką pomarańczy.