2012.04.16// D. Kwiecień
U niektórych ludzi etykieta wywołuje złe skojarzenia. Wydaje im się, że znajomość i przestrzeganie zasad sprawia, że stajemy się sztywni, a nawet śmieszni. My jednak jesteśmy odmiennego zdania. Prawdziwy dżentelmen powinien umieć zachować się w każdej sytuacji, a rytualne podchodzenie do smakowania wina, może zwiększyć naszą atrakcyjność w oczach kobiet.
Każdy mężczyzna powinien...
...mieć wiedzę na...
...temat win
Ustal właściwą temperaturęTak jak nie wyobrażamy sobie picia ciepłej wódki czy piwa, tak wino również musi być podane w odpowiedniej temperaturze. Jeśli nie przywiążemy uwagi do tego czynnika, możemy stracić okazję na szczególne odczucia smakowe. W jakiej więc temperaturze należy podawać wino, by nie popełnić faux pas? Wiele zależy od gatunku. Ogólnie przyjmuje się, że wino czerwone podajemy w temperaturze od 13 do 20 stopni, natomiast białe smakuje najlepiej, gdy jest nieco bardziej schłodzone (8-10 stopni Celsjusza).
Przeczytaj także: Jak wybrać wino? »Odkorkowanie, a spożycieProsta z pozoru czynność, jaką jest otwieranie butelki, również wymaga odpowiedniej wiedzy. Otóż czerwone wino powinniśmy odkorkować na godzinę przed spożyciem. To dlatego, że proces utleniania ma wpływ na bukiet wina i pomoże nam poczuć pełnię jego smaku. W przypadku białego wina, sprawa wygląda już zupełnie inaczej. Tu otwieramy butelkę tuż przed napełnieniem kieliszków.
Ważnym jest, by wiedzieć...
...kiedy najlepiej...
...odkorkować butelkę
Odcedzanie winaZazwyczaj wino nalewamy wprost z butelki i uznajemy to za coś całkowicie naturalnego. Warto jednak wziąć pod uwagę przelanie trunku np. do karafki. Taki „proces” może zdecydowanie poprawić jakość smaku i stosuje się go w przypadku czerwonych win. To dlatego, że mają one tendencję do gromadzenia gorzkiego osadu na dnie. Przelanie trunku do innego naczynia pozwoli nam na oczyszczenie go. Przy okazji osiągniemy również inną korzyść. Otóż wino będzie miało wtedy szansę się utlenić, co rozwinie jego smak i aromat.
Przelanie wina może...
...wzbogadzić jego smak...
...i aromat
Odpowiedni kieliszekWybranie byle jakiego kieliszka jest poważnym błędem, który ujawni nasze braki w wiedzy. Nie bez powodu stworzone szkła o różnej formie, w zależności od podawanego w nim wina. Dla czerwonego trunku przeznaczone są szerokie kieliszki, podczas gdy białe wino należy podawać w wąskich.
Przeczytaj także: Najdroższe wódki świata »Nalewanie do kieliszkaWszyscy już czekają, by móc spróbować serwowanego trunku, ale nie możemy dać ponieść się emocjom i również na tym etapie należy pamiętać o ważnych zasadach. Przede wszystkim nie jest niczym złym, gdy gospodarz najpierw napełni swój kieliszek odrobiną wina. Celem tej zasady jest sprawdzenie, czy do środka nie dostały się żadne kawałki korka. Teraz pora na gości. Nalewając wino do kieliszka musimy trzymać butelkę w taki sposób, by osoba którą częstujemy widziała dokładnie etykietę. Ważna jest również ilość. Przy serwowaniu trunku powinniśmy zapomnieć o pokazywaniu naszej szczodrości. Wino białe nalewa się do połowy kieliszka, by nie zdążyło się ogrzać. Tu znów zachodzi różnica w przypadku czerwonego gatunku. Jeśli takie wino serwujemy naszym gościom, kieliszek napełniamy do 1/3 jego pojemności.