Logo

Sake czyli ryżowy trunek z Kraju Kwitnącej Wiśni

Najsłynniejszym alkoholem pochodzącym z Kraju Kwitnącej Wiśni jest bez wątpienia wino Sake - najlepsze pochodzi z prefektury Kochi – miejsca o tropikalnym klimacie, krystalicznie czystej wodzie i najwyższej jakości ryżu. Sake często nazywana jest także wódką ryżową.

Sake Sake

Podstawą do wyrobu dobrej jakościowo sake jest odpowiedni ryż, który zawiera dużą ilość skrobi. Poddaje się go procesowi polerowania, dzięki czemu usunięte zostaje aż do 55% zewnętrznej warstwy ziarna.

Sake Sake

Następnie ryż starannie płucze się, moczy, potem paruje, a kiedy zostanie odpowiednio schłodzony, miesza się go ze słodem. Przez następne 25 dni odbywa się fermentacja rozgotowanego ziarna wymieszanego z mąką drożdżową.

Na koniec wszystko filtruje się i pasteryzuje. Sake nie powinna leżakować dłużej, niż rok i najlepiej, jeśli po kilku miesiącach trafia na sklepowe półki. Proces fermentacyjny najbardziej przypomina produkcję piwa! W zależności od rodzaju napój ten zawiera od 12 do 18 % alkoholu.

Sake Sake

Japoński specyfik podaje się w małych, porcelanowych czarkach, nalewając z kamionkowych dzbanuszków, które muszą zostać wcześniej podgrzane, ponieważ pełnię aromatu trunek uzyskuje przy 35-40 stopniach Celsjusza.

Sake Sake
Sake Sake Sake Sake Sake Sake Sake Sake Sake Sake Sake Sake Sake

2010-08-19 - I. Rupa

0

Komentarze do:
Sake czyli ryżowy trunek z Kraju Kwitnącej Wiśni

Podobne artykuły i galerie