2011.04.08// D. Pęgiel
Największym grzechem męskiej diety jest skłonność do tłustych dań. Dieta wspomagająca spalanie tłuszczu powinna łączyć węglowodany, białka i tłuszcze w odpowiednich ilościach. Dobre proporcje wzmacniają organizm do spalania tłuszczu oraz nie dopuszczają do spadku tempa przemiany materii. Z pola widzenia powinny zatem zniknąć wszelkie golonki, boczki, żeberka i tłuste kiełbasy, a także chipsy i inne wysokokaloryczne przekąski.
Odpowiednia dieta jest...
...kluczem...
...do pozbycia się tłuszczu
Powszechne przekonanie o tym, że spalanie tłuszczu można przyśpieszyć wykonując różnorakie ćwiczenia, nie do końca jest słuszne. Za spalanie tłuszczu odpowiedzialny jest bowiem metabolizm. W trakcie ćwiczeń pierwsze spalane są węglowodany. Dlatego warto zwrócić uwagę na dobranie odpowiedniej diety.
Specjaliści podkreślają, że najlepiej jeść pięć posiłków dziennie o stałych porach. Jest to najkorzystniejsze dla zdrowia. Dzięki temu można uniknąć napadów głodu i przyspieszyć przemianę materii.
Dietetycy twierdzą, że likwidacja zaburzeń równowagi hormonalnej jest pierwszym krokiem ku prawdziwej utracie tłuszczu. Ponadto ma tę zaletę, że zmniejsza liczbę zapaleń, poprawia nastrój, koncentrację i poziom energii.
Najlepsza jest dieta obfitująca w świeże warzywa i owoce. Składniki odżywcze, które zawierają, wzmacniają gruczoł tarczowy i utrzymują zdrowe tempo przemiany materii, a zawartość błonnika pomaga usuwać nadmiar tłuszczu z organizmu. Warzywa i owoce najlepiej spożywać na surowo, ponieważ gotowanie może niszczyć błonnik i składniki odżywcze.
Należy pamiętać także o tym, że potrzebujemy tłuszczów, aby utrzymać masę ciała na zdrowym poziomie. Niezbędne kwasy tłuszczowe, znajdujące się w orzechach, ziarnach, tłustych rybach i oliwie z oliwek. Potrzebne są one w wypieraniu z tkanki tłuszczowej zmagazynowanych w niej tłuszczów i istotne w kontroli masy ciała. Wszystkie komórki organizmu mają warstewkę tłuszczu, która chroni je przed ewentualnym zniszczeniem oraz umożliwia przenikanie do nich składników odżywczych i usuwanie odpadów i toksyn.
W przypadku, kiedy dostarczamy organizmowi niewłaściwą ilość niezbędnych kwasów tłuszczowych, ściany komórek stają się sztywniejsze, co uniemożliwia uwalnianie z nich toksyn, takich jak zmagazynowane tłuszcze. Z czasem tłuszcz gęstnieje i trudniej go przemieszczać. Żeby się go pozbyć należy spożywać niezbędne kwasy tłuszczowe. Tłuste ryby m.in. sardynki, makrele, śledź, tuńczyk i łosoś, które są bogate w niezbędne kwasy tłuszczowe, powinny stanowić główne źródło białka każdego, kto stosuje program kontroli wagi i chce pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Pomocne w usuwaniu nagromadzonego tłuszczu może okazać się też codziennie szczotkowanie całego ciała, co pobudza przepływ limfy i wspomaga rozkład złogów tłuszczu. Zalecane jest używanie szczotki z naturalnego włosia i masowanie skóry płynnymi ruchami w kierunku serca.