Każdy z nas, zapewne nie raz zastanawiał się czy dobrze podał alkoholowe trunki, na organizowanej u siebie imprezce. Dzięki trzem złotym zasadom twoje przyjęcie nabierze eleganckiego smaku i wszyscy goście będą pod wielkim wrażeniem.
Podstawową i najważniejszą zasadą kulturalnego picia alkoholu jest psychiczne nastawienie osoby pijącej. Powinna ona siadać do stołu z zamiarem poprawienia nastroju i wypicia czegoś dobrego, a nie po to by się upić.
Oto trzy złote zasady kulturalnego spożywania napojów alkoholowych:
Alkohole wytrawne podajemy, więc w kieliszkach o objętości 35 – 40 mililitrów. Słodkie - podajemy w mniejszych naczyniach, zawierających 20 – 25 mililitrów. Napoje wyskokowe takie jak różnego rodzaju wypalanki winne – jeśli są wysokiej jakości – podaje się w specjalnych kieliszkach koniakowych. Dobrze schłodzoną cieczą, napełniamy kieliszek do jednej trzeciej jego zawartości, czyli około 25 – 30 mililitrów. Trunek ten należy przytrzymać chwilę w dłoni, ponieważ ciepło powoduje większą wyczuwalność bogatego aromatu.
Whisky pijemy zwykle ze szklaneczki z grubym dnem, do której przed wlaniem ochłodzonego napoju wrzucamy kostkę lodu. Ilość wlanej whisky nie powinna przekraczać 30 mililitrów, czyli około 1/5 naczynia.
Cocktaile natomiast, konsumuje się w większej ilości, jako że są to napoje o słabszej mocy. Spożywa się je w specjalnych kieliszkach o pojemności 65 – 75 mililitrów. Przybrane w różne soczyste owoce nadają im niepowtarzalnego smaku i bogatego wyglądu.