2011.12.15// D. Kwiecień
Chociaż póki co zima nie daje nam się zbytnio we znaki, to nie powinniśmy pozwalać na uśpienie naszej czujności. Grypa czy przeziębienie wciąż są dla nas realnym zagrożeniem, a spędzenie kilku dni w łóżku nie jest przyjemną perspektywą. Nie musimy jednak w panice sięgać po masę różnych pigułek. Nasza broń znajduje się zaledwie kilka kroków od nas – w lodówce. Przedstawiamy Wam dzisiaj listę produktów, które zabezpieczą Was przed chorobą lub przyspieszą leczenie.
Papryka cayenne lub chiliZużyłeś już masę chusteczek, masz podrażnioną skórę na nosie, a i tak nie udało Ci się go odetkać? Sięgnij po paprykę cayenne lub chili! Zawierają one związek chemiczny o nazwie kapsaicyna. To dzięki niemu zaczyna Ci cieknąć z nosa, gdy tylko zjesz te ostre warzywa. Jest to więc szybki sposób na pozbycie się zalegającego kataru. Kapsaicyna działa także przeciwbólowo, co pozwoli odpocząć naszej głowie i gardłu. Papryka chili zawiera także witaminę C. Co ciekawe, w jednej sztuce może być jej więcej niż w pomarańczy.
Rosół z kurczakaNauka potwierdziła sprawdzone sposoby naszych babć. Wyniki badań przeprowadzonych przez lekarzy z Uniwersytetu Nebraska dowiodły, że rosół jest bardzo dobrym posiłkiem, gdy jesteśmy przeziębieni. Spowalnia on produkcję śluzu, co zdecydowanie ułatwia nam oddychanie podczas przeziębienia.
Sok pomarańczowyJest to świetny lek na przeziębienie ponieważ zawiera w sobie mnóstwo witaminy C. Grupa naukowców z Uniwersytetu w Toronto, którym przewodził dr Terence Anderson, przeprowadziła badania na temat wpływu kwasu askorbinowego na leczenie przeziębienia. Dowiodły one, że zażywanie witaminy C może skrócić czas choroby o jeden dzień. Niby niewiele, ale jednak zawsze 24 godziny zdrowia więcej.
Herbata z ImbiremTen sposób zawdzięczamy Chińczykom, którzy opisywali jego cudowne właściwości już 2700 lat przed naszą erą! Imbir ma właściwości przeciwbólowe i rozgrzewające, a na dodatek zawiera substancje przeciwzapalne i leczy przeziębienie. Czy trzeba tam czegoś więcej, by odstawić szkodliwą chemię na rzecz naturalnych produktów?
CzosnekWampiry się go obawiają, a na dodatek pozostawia on niemiły aromat w naszych ustach. Jeśli jednak jesteśmy przeziębieni, warto przezwyciężyć swoje opory i sięgnąć po czosnek. Zawiera on Allicyne, która nie tylko hamuje rozmnażanie bakterii, ale także czyni prawdziwą rzeź w ich szeregach. Czosnek to zabójcza broń, a codziennie spożywanie jednego ząbka zmniejsza ryzyko przeziębienia o połowę. Możemy go jeść zarówno na surowo jak i w wersji ugotowanej. Temperatura jednak zmniejsza moc czosnku, dlatego należy wtedy dodać więcej niż jeden ząbek.