Od dawna wiadomo, że zielona herbata dobrze wpływa na nasz organizm. Spośród jej wielu zalet jednym, ważnym powodem, by zaparzyć filiżankę zielonej herbaty jest to, że wpływa ona bardzo korzystnie na nasz układ kostny!
Zielona herbata jest przygotowywana z niesfermentowanych liści, które zawierają duże ilości polifenoli. Są to silne przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki - substancje odpowiedzialne za uszkodzenie tkanek ciała.
Badania wykazały, że zielona herbata może pomóc w zapobieganiu choroby niedokrwiennej serca, powstrzymać wzrost poziomu cholesterolu i obniżyć ryzyko raka, a także pomóc w leczeniu chorób wątroby oraz przy odchudzaniu.
W kolejnych badaniach, w których wzięło udział 12.250 starszych amatorów zielonej herbaty z Japonii, zauważono, że u tych ludzi, którzy pili siedem lub więcej filiżanek zielonej herbaty dziennie, zanotowano niższe ryzyko zgonu!
Najświeższe badania - przeprowadzone w Hong Kongu - potwierdziły, że zielona herbata jest dobra dla kości! Wykazano, że jeden z głównych składników zielonej herbaty – epigalokatechina, inaczej EGC - powodowała wzrost aktywności enzymu przyczyniającego się do wzrostu kości, nawet o 79%.
Okazało się, że herbata znacząco zwiększała mineralizację kości! Ponadto EGC zmniejszała aktywność osteoklastów – komórek kościogubnych.