Logo

Antyoksydanty w diecie - co jeść, żeby było zdrowo?

Większość osób słyszała, że każdego dnia powinno się jeść od 5 do 7 porcji świeżych warzyw i owoców. Poza tym, że pomagają one schudnąć tym, którzy tego potrzebują, poprawiają kondycję skóry i ogólne samopoczucie, to zawierają też liczne antyoksydanty, które mają niezwykle korzystny wpływ na nasze zdrowie. Przede wszystkim zwalczają wolne rodniki, a to pozwala im mieć działanie antynowotworowe i odmładzające. Ale gdzie szukać przeciwutleniaczy, które pomogą w utrzymaniu lepszego zdrowia i wyglądu? Oto produkty z najwyższą zawartością antyoksydantów.

Antyoksydanty w diecie Antyoksydanty w diecie

Brokuły. Znane są jako warzywo, będące najbardziej skoncentrowanym źródłem wit. C. Są przy tym bogate w inne substancje odżywcze i pełne przeciwutleniaczy. Wśród antyoksydantów w brokułach szczególnie istotną rolę odgrywają silnie działające na rzecz zapobiegania utlenianiu karotenoidy. Sama wit. C wspomaga natomiast metabolizm i ułatwia transport tlenu, a do tego redukuje ryzyko wystąpienia przewlekłych stanów zapalnych i chroni przed rozwojem komórek nowotworowych.
Morele. Nie należą do najpopularniejszych owoców, ale warto zwracać na nie większą uwagę, bo są pełne wit. A oraz antyoksydantów, zwłaszcza karetonoidów. Dzięki temu wspierają wzrost komórek i optymalizują funkcjonowanie układu odpornościowego. Zawierają też znaczną ilość potasu i błonnika. Korzystnie działają na wzrok i przemianę materii, przez co polecane są osobom będącym na diecie.

Antyoksydanty w diecie Antyoksydanty w diecie

Maliny. Jedne z powszechniejszych owoców w Polsce nadają się do wszechstronnego wykorzystania. Zawierają przy tym specyficzny typ przeciwutleniaczy, których próżno szukać w innych produktach spożywczych. Co więcej, w malinach znajdziemy solidną dawkę wit. C oraz działających prozdrowotnie antocyjanów i elagotaniny (kwasu elagowego), która likwiduje wolne rodniki, hamuje niebezpieczne mutacje komórek i chroni ich DNA.
Wiśnie. Te drobne owoce zawierają wyjątkową substancję – flawanoid o nazwie queritrin, który ma silne właściwości antyrakowe. Do tego znajduje się w nich wspomniany już kwas elagowy. Taka mieszanka pozwala im skutecznie odpierać ataki komórek nowotworowych. Dla lepszego przyswojenia zdrowych składników, warto spożywać wiśnie w ich naturalnej postaci, ewentualnie w formie soku.

Arbuz. Wiele osób sądzi, że to tylko woda, cukier i pestki, jednak w rzeczywistości mięsiste wypełnienie jest naprawdę pożywne, a do tego bogate w antyoksydanty. Spora zawartość wit. C oraz likopenu sprawia, że arbuz ma duże znaczenie w zapobieganiu nowotworów, szczególnie raka prostaty.
Karczoch. To smaczne, choć mało popularne warzywo jest bogate w jedne z najsilniejszych przeciwutleniaczy – zawiera polifenole, w tym cenną kwercetynę, która jest istotna w walce nie tylko z nowotworami, ale też z chorobami serca. Do tego posiada rutynę, która działa przeciwzapalnie i antyalergicznie oraz antocyjany, które mają pozytywny wpływ na zdrowie układu moczowego, hamują starzenie się i wspomagają pamięć.

Antyoksydanty w diecie Antyoksydanty w diecie

Jagody. To zapewne jedne z najbardziej znanych bomb antyoksydacyjnych. Naukowcy dowodzą, że jedna duża garść tych malutkich owoców zawiera więcej przeciwutleniaczy niż 20 garści innych owoców lub warzyw. Duże znaczenie ma tu niebieski pigment zawarty w jagodach. To on ma właściwości przeciwzapalne i chroni przed rozwojem choroby Alzheimera. Zabezpiecza komórki także przed wieloma innymi schorzeniami powodującymi ich degenerację.
Szpinak. Chyba wszyscy wiedzą, że to liściaste warzywo jest jednym z najzdrowszych, jakie istnieją. Bogate w błonnik, potas, żelazo i szereg witamin, zawiera również wspominane już karotenoidy, w tym luteinę i zeaksantynę, które mają działanie przeciwutleniające i bardzo korzystnie wpływają na kondycję wzroku, chroniąc m.in. przed zaćmą.

Antyoksydanty w diecie Antyoksydanty w diecie

Fasolka to, przede wszystkim, źródło białka i błonnika, ale jest też wyjątkowo bogata we flawanoidy, które należą do grupy najpowszechniejszych przeciwutleniaczy. Zwalcza więc wolne rodniki, chroni przed rakiem i spowalnia procesy starzenia się komórek.
Pomarańcze to jedno z ważniejszych źródeł wit. C, która stanowi antyoksydant sama w sobie, zabezpieczając komórki organizmu przed zniszczeniami od wewnątrz i z zewnątrz. Poza działaniem antyrakowym, regularnie spożywane pomarańcze chronią przed zapaleniem stawów i bólami kości.

Antyoksydanty w diecie Antyoksydanty w diecie
Antyoksydanty w diecie Antyoksydanty w diecie Antyoksydanty w diecie Antyoksydanty w diecie Antyoksydanty w diecie

2024-03-29 - S. Sikorska

1

Komentarze do:
Antyoksydanty w diecie - co jeść, żeby było zdrowo?

Żana 2016-10-02 19:06

rozszerzanie opcji daje plusy, ja np. dzieciom trę do szkoły buraczki, kroję kalarepę i marchewkę, łuskam orzechy, ze sklepowej półki mogę polecić bardzo zdrowy sok jabłkowo-marchwiowo-bananowy Gomaru i łapać słońce póki jest

Podobne artykuły i galerie