Logo

Grilluj zdrowo i bezpiecznie!

Wiosna to nie tylko ciepłe temperatury i kobiety nie mające na siebie zbyt wielu ubrań, co skutecznie przyciąga nasz wzrok, a czasem grozi nawet wypadkiem. Gdy pogoda dopisuje Polacy masowo zaczynają urządzać imprezy pod gołym niebem, na których głównym bohaterem jest grill. W końcu jedzenie najlepiej smakuje na świeżym powietrzu, a i piwo staje się inne niż zwykle.

Zdrowe jedzenie - jak bezpiecznie grillować? Zdrowe jedzenie - jak bezpiecznie grillować?

Do grillowania jednak trzeba podejść z głową. Polacy często popełniają podstawowe błędy, które mogą spowodować, że następnego dnia będzie dolegał nam nie tylko kac, ale również problemy z żołądkiem. Warto więc już teraz (zwłaszcza, że za chwilę mamy długi weekend) poznać podstawowe zasady!
Przeczytaj także: Sekrety zdrowego jedzenia - o czym musisz pamiętać? »Zanim zabierzemy się do rozpalenia grilla wypadałoby gdzieś go postawić. Zazwyczaj nie przywiązujemy do tego większej wagi i może się to na nas zemścić. Jeśli grill nie będzie stał na równym podłożu, może się przewrócić. Jedzenie produktów z ziemi nie jest z pewnością przyjemne, a rozsypany żar może stanowić zagrożenie. Szczególnie, gdy obok znajdują się dzieci.

Zdrowe jedzenie - jak bezpiecznie grillować? Zdrowe jedzenie - jak bezpiecznie grillować?

Warto także zwrócić uwagę na sposób rozpalenia grilla. Oczywiście najłatwiej jest dorzucić do węgla wszystko co łatwopalne, a całość obficie polać rozpałką. Żar utworzy się co prawda bardzo szybko, ale jednocześnie zaserwujemy sobie jedzenie wieloma związkami, które niekoniecznie są dobre dla naszego zdrowia. Jeśli więc jesteśmy profesjonalistami w każdym calu, nie możemy na to pozwolić.

Spróbujmy więc rozpalić grilla bez żadnych chemicznych dodatków, a jeśli już musimy z nich korzystać, to ograniczmy ich ilość do minimum. Absolutnie zakazane jest dorzucanie rozpałki, gdy na ruszcie znajduje się już jedzenie! Czym palić? Najczęściej decydujemy się na węgiel i nie ma w tym nic złego. Są jednak ludzie, którzy wolą korzystać na przykład z drewna. To również jest dozwolone pod warunkiem, że nie pochodzi ono z drzew iglastych. Występuje w nich duża ilość żywicy, która w wysokiej temperaturze może uwalniać szkodliwe związki.

Zdrowe jedzenie - jak bezpiecznie grillować? Zdrowe jedzenie - jak bezpiecznie grillować?

Warto także używać do grillowania aluminiowych tacek. Dzięki temu unikniemy sytuacji, w której tłuszcz spływa na żar i ulega spaleniu. Co w tym złego? Palący się tłuszcz również wydziela szkodliwe substancje, a te unoszą się w górę, by osiąść na naszym jedzeniu. Smacznego!
Przeczytaj także: Czego nie powinieneś robić po posiłku? Obalamy mity! »Inne często popełniane błędy wiążą się z tym, jak obchodzimy się z jedzeniem. Przede wszystkim pamiętajmy o umyciu wszystkiego, co zamierzamy położyć na grillu. Ważne jest również to, by mięso nie leżało na świeżym powietrzu, gdy jeszcze nie utworzyliśmy żaru. Pod wpływem wysokich temperatur bakterie rozwijają się w produktach bardzo szybko. Nie wyciągajmy więc go z chłodnego miejsca, dopóki wszystko nie będzie gotowe.

Zdrowe jedzenie - jak bezpiecznie grillować? Zdrowe jedzenie - jak bezpiecznie grillować?

Pamiętajmy również, by surowe mięso nie miało żadnego kontaktu z tym, które jest już gotowe do jedzenia. Nie kładźmy ich na tej samej tacce i używajmy osobnych sztućców. Tak jest zdecydowanie bezpieczniej!

Zdrowe jedzenie - jak bezpiecznie grillować? Zdrowe jedzenie - jak bezpiecznie grillować?
Zdrowe jedzenie - jak bezpiecznie grillować? Zdrowe jedzenie - jak bezpiecznie grillować? Zdrowe jedzenie - jak bezpiecznie grillować? Zdrowe jedzenie - jak bezpiecznie grillować? Zdrowe jedzenie - jak bezpiecznie grillować?

2013-04-26 - D. Kwiecień

0

Komentarze do:
Grilluj zdrowo i bezpiecznie!

Podobne artykuły i galerie