Kopi Luwak to gatunek kawy pochodzący z południowo-wschodniej Azji. Wytwarzany jest z ziaren kawy wydobytych z odchodów ssaka zwanego potocznie luwak lub cywetą.
Cyweta zjada najlepsze owoce kawowca, których miąższ zostaje strawiony w jej przewodzie pokarmowym. Samo nasiono kawy zostaje jedynie nadtrawione przez enzymy oraz lekko sfermentowane przez kwas mlekowy i w takiej formie jest wydalane przez zwierzę.
Dzięki temu procesowi ziarna tracą gorzki smak a kawa zyskuje niepowtarzalny aromat. Po odpowiednim oczyszczeniu i wyprażeniu kawa przetwarzana jest w tradycyjny sposób, jak wszystkie inne kawy.
Kopi Luwak jest najdroższą i najbardziej ekskluzywną kawą na świecie. Jej kilogram kosztuje około tysiąca euro. Filiżanka jej naparu, dostępna jedynie w niektórych restauracjach, kosztuje nawet 60$. Wynika to z faktu, że zbiory tego gatunku kawy wynoszą zaledwie 300-400 kg rocznie.