Logo

Makrobiotyka czyli harmonia w jedzeniu

Każdy z nas zna wiele diet, które promowane są jako zdrowe np. dieta śródziemnomorska. Lecz to nie tylko zdrowe żywienie, ale i cały styl życia, np. wegetarianizm. Podobnie jest z makrobiotyką – to zdrowy styl życia oparty na specyficznej diecie i na ogólnych zasadach zdrowego stylu życia.

Makrobiotyka Makrobiotyka

Makrobiotyka to pewien rodzaj życia, który naciskia na specjalny system żywienia. Każdy z nas jest częścią środowiska, w którym żyje, zatem oddziałuje na niego wiele czynników, np. klimat, stres, społeczeństwo czy pożywienie. To co jemy, ma duży wpływ na nasze zdrowie, dlatego makrobiotyka skupia się właśnie wokół tego tematu.

Makrobiotyka Makrobiotyka

Główną zasadą makrobiotyki jest dieta opierająca się na pełnych ziarnach, fasolkach, świeżych warzywach i owocach. Potrawy mają być różnorodne, gotowane w wodzie i na parze. Powinno się przyswajać je regularnie i w małych ilościach. Ważny jest także sposób w jaki jemy – liczy się powolne i dokładne przeżuwanie.

Makrobiotyka podkreśla także rolę aktywności fizycznej i bezproblemowego podejścia do świata. Należy dążyć do zdrowia i je umacniać. Pijmy herbatę zieloną i czerwoną. Kawa zbożowa, napar z korzenia mlecza, prażonego jęczmienia i egzotyczniej: bancha, kukicha, genmaicha to także wspaniały pomysł. Można pić wodę źródlaną, ale bez lodu.

Makrobiotyka Makrobiotyka

Okazjonalnie możemy spożywać ryby – pstrąg, flądra, dorsz, sola, orzechy, prażone nasiona oraz desery owocowe.

Makrobiotyka Makrobiotyka

Dania można przyprawiać następująco:
słodzenie – syrop jęczmienny, ryżowy, klonowy
solenie – naturalny sos sojowy, sól morska, sezamowa
proszki: z wodorostów morskich, sezamowy
oleje nierafinowane - sezamowy, oliwkowy, kukurydziany, słonecznikowy
ocet - z ryżu lub ze śliwki japońskiej

Makrobiotyka Makrobiotyka

Stosując się do zasad makrobiotycznych, należy także zrezygnować z pewnych produktów:
• cukier, słodziki, słodycze, miód
• owoce tropikalne
• ziemniaki, bakłażany, pomidory, papryka
• przetworzona żywność
• kawa i herbata
• sztucznie słodzone alkohole
• mleko, nabiał i jaja
• margaryna
• mocno przetworzone produkty sojowe
• mięso i drób
• ryby z hodowli przemysłowej, tłuste, o niebieskiej skórze (łosoś, makrela, sardynki, tuńczyk)

Makrobiotyka Makrobiotyka

2010-08-29 - I. Rupa

0

Komentarze do:
Makrobiotyka czyli harmonia w jedzeniu

Podobne artykuły i galerie