2010.08.08// I. Rupa
Metaxa jest niewątpliwie najbardziej znanym na świecie alkoholem pochodzącym z Grecji. Powszechnie uważa się, że jest gatunkiem brandy lecz w rzeczywistości jest czymś znacznie więcej.
Twórcą Metaxy był kupiec jedwabny - Spiros Metaxas, który w 1882 roku założył w mieście Chyphisa destylarnię produkującą alkohole typu brandy. Od roku 1888 sprzedawane są one za granicę pod nazwą Metaxa.
Metaxa to...
...grecki trunek...
...narodowy
Metaxa produkowana jest z czerwonych winogron gatunku Savatiano, Sultanina i Black Corinth, poddawana jest dwukrotnej destylacji i rozlewana do dębowych kadzi. 60 % trunek leżakuje tak od 3 do 15 lat. Później dodaje się do niej sezonowane, muskatowe wina z wysp Samos i Lemnos, a na koniec doprawia się ją sekretnym zestawem ziół, w tym anyżku - dodaje się też prawdopodobnie płatki różane i na koniec słodzi.
Metaxa to jeden...
...z najbardziej znanych alkoholi...
...na świecie
Następnie trunek rozlewany jest do wykonanych ręcznie, dębowych beczek i rozpoczyna się proces leżakowania alkoholu w temperaturze - 6 st. C, który trwa co najmniej 6 miesięcy. Na końcu Metaxa jest butelkowana:
- - po trzech latach do butelek rozlewa się Metaxę oznaczoną 3 gwiazdkami
- - po 5 latach 5 gwiazdkową
- - po 7 latach leżakowania będzie siedem gwiazdek
- - po 20 latach to już Metaxa Private Reserve, najbardziej poszukiwana przez znawców
Nie ma żadnych różnic związanych z procesem produkcji poszczególnych gatunków Metaxy. Jedynym wyznacznikiem klasy trunku jest jego wiek. Oczywiście można kupić trunek oznaczony 3 gwiazdkami liczący 20 lat i więcej, ale generalnie na butelkach rocznika się nie zaznacza.
Trunek ten...
...leżakuje w...
...dębowych beczkach
Metaxę najlepiej pić bez dodatków, nieźle smakuje również z tonikiem, sokiem pomarańczowym i grejpfrutowym. Trunek ten jest także składnikiem wielu koktajli.
Twórcą...
...greckiej brandy jest...
...Spiros Metaxas