Logo

Metaxa - grecki trunek narodowy

Metaxa jest niewątpliwie najbardziej znanym na świecie alkoholem pochodzącym z Grecji. Powszechnie uważa się, że jest gatunkiem brandy lecz w rzeczywistości jest czymś znacznie więcej.

Metaxa Metaxa

Twórcą Metaxy był kupiec jedwabny - Spiros Metaxas, który w 1882 roku założył w mieście Chyphisa destylarnię produkującą alkohole typu brandy. Od roku 1888 sprzedawane są one za granicę pod nazwą Metaxa.

Metaxa Metaxa

Metaxa produkowana jest z czerwonych winogron gatunku Savatiano, Sultanina i Black Corinth, poddawana jest dwukrotnej destylacji i rozlewana do dębowych kadzi. 60 % trunek leżakuje tak od 3 do 15 lat. Później dodaje się do niej sezonowane, muskatowe wina z wysp Samos i Lemnos, a na koniec doprawia się ją sekretnym zestawem ziół, w tym anyżku - dodaje się też prawdopodobnie płatki różane i na koniec słodzi.

Następnie trunek rozlewany jest do wykonanych ręcznie, dębowych beczek i rozpoczyna się proces leżakowania alkoholu w temperaturze - 6 st. C, który trwa co najmniej 6 miesięcy. Na końcu Metaxa jest butelkowana:

Metaxa Metaxa

  • - po trzech latach do butelek rozlewa się Metaxę oznaczoną 3 gwiazdkami
  • - po 5 latach 5 gwiazdkową
  • - po 7 latach leżakowania będzie siedem gwiazdek
  • - po 20 latach to już Metaxa Private Reserve, najbardziej poszukiwana przez znawców

Nie ma żadnych różnic związanych z procesem produkcji poszczególnych gatunków Metaxy. Jedynym wyznacznikiem klasy trunku jest jego wiek. Oczywiście można kupić trunek oznaczony 3 gwiazdkami liczący 20 lat i więcej, ale generalnie na butelkach rocznika się nie zaznacza.

Metaxa Metaxa

Metaxę najlepiej pić bez dodatków, nieźle smakuje również z tonikiem, sokiem pomarańczowym i grejpfrutowym. Trunek ten jest także składnikiem wielu koktajli.

Metaxa Metaxa
Metaxa Metaxa

2010-08-08 - I. Rupa

0

Komentarze do:
Metaxa - grecki trunek narodowy

Podobne artykuły i galerie