Metaxa jest niewątpliwie najbardziej znanym na świecie alkoholem pochodzącym z Grecji. Powszechnie uważa się, że jest gatunkiem brandy lecz w rzeczywistości jest czymś znacznie więcej.
Twórcą Metaxy był kupiec jedwabny - Spiros Metaxas, który w 1882 roku założył w mieście Chyphisa destylarnię produkującą alkohole typu brandy. Od roku 1888 sprzedawane są one za granicę pod nazwą Metaxa.
Metaxa produkowana jest z czerwonych winogron gatunku Savatiano, Sultanina i Black Corinth, poddawana jest dwukrotnej destylacji i rozlewana do dębowych kadzi. 60 % trunek leżakuje tak od 3 do 15 lat. Później dodaje się do niej sezonowane, muskatowe wina z wysp Samos i Lemnos, a na koniec doprawia się ją sekretnym zestawem ziół, w tym anyżku - dodaje się też prawdopodobnie płatki różane i na koniec słodzi.
Następnie trunek rozlewany jest do wykonanych ręcznie, dębowych beczek i rozpoczyna się proces leżakowania alkoholu w temperaturze - 6 st. C, który trwa co najmniej 6 miesięcy. Na końcu Metaxa jest butelkowana:
Metaxę najlepiej pić bez dodatków, nieźle smakuje również z tonikiem, sokiem pomarańczowym i grejpfrutowym. Trunek ten jest także składnikiem wielu koktajli.