Logo

Porto to jedno z najszlachetniejszych win produkowane w Portugalii

Z Portugalii pochodzi jedno z najszlachetniejszych win - Porto. Jest to wzmacniane wino portugalskie, wytwarzane z winogron zbieranych w dolinie rzeki Douro na północy kraju - w jej środkowym biegu. Porto dojrzewa i jest butelkowane w mieście Vila Nova de Gaia, dokąd dawniej było transportowane w beczkach drogą rzeczną - obecnie lądową - z regionu Alto Douro, gdzie powstaje.

Porto Porto

Zebrane grona są miażdżone, po czym poddawane fermentacji do czasu, gdy poziom alkoholu tego trunku osiągnie około 7%. Następnie dodawany jest spirytus winny, aguardente, w wyniku czego powstaje wino o zawartości alkoholu 20%.

Porto Porto

Porto nie zawsze jest winem słodkim. Białe wino jest różnicowane na wytrawne, półsłodkie jak i słodkie, przy winach czerwonych nie podaje się poziomu cukru i stanowi to zwykle rodzaj „zagadki”.
W zależności od odmiany mają one barwę od ciemnoczerwonej - prawie brunatnej do słomkowej. To co łączy ze sobą wszystkie rodzaje Porto to mocny aromat wanilii, dębu i korzenny posmak.

Barwa, jakość i poziom cukru w winie jest opisywana poprzez podanie typu Porto na etykiecie butelki:

  • Ruby to czerwone, słodkie wino butelkowane po około dwóch latach przechowywania w dębowych beczkach - nie jest rocznikowane, gdyż często się je kupażuje - miesza ze sobą różne roczniki - jest to najtańsza odmiana tego wina.
  • Tawny - to także czerwone wino o trudnym do przewidzenia poziomie cukru, które również jest kupażowane, ale z beczek przechowywanych minimum 3 lata - średnio od 3 do 5 lat. Dłuższe od Ruby przechowywanie w dębowych beczkach powoduje, że Tawny jest zwykle bardziej wytrawne i traci większość „nuty owocowej”, zyskując jednak większy udział nuty korzennej i waniliowej.
  • Dated Port to z kolei wino pochodzące z określonego rocznika, niekupażowane - minimum 7-letnie. W ten sposób są zwykle nazywane wina datowane z gorszych roczników - poziom cukru zależy silnie od rocznika. „Dated port” jest zwykle butelkowane po dwóch latach przechowywania w beczkach i dalej dojrzewa w butelkach, ma zatem charakter bardziej zbliżony do Ruby, niż Tawny.
  • Vintage to wino pochodzące wyłącznie z najlepszych roczników, butelkowane po dwóch latach przechowywania w beczkach, tak jak każde Porto typu Ruby. Nie pije się go nigdy zaraz po wypuszczeniu na rynek, lecz jest ono przeznaczone do długotrwałego dojrzewania w butelkach, w piwniczkach koneserów.
  • Late Bottled Vintage czyli LBV - wino, pochodzące z lepszych roczników i dłużej dojrzewające w beczkach - minimum 4 lata, średnio 5 lat. Ze względu na długie przechowywanie w beczkach, posiada zwykle lepiej rozwinięty bukiet i jest bardziej wytrawne, niż „Vintage” z tego samego roku.

Porto Porto

2010-08-29 - I. Rupa

0

Komentarze do:
Porto to jedno z najszlachetniejszych win produkowane w Portugalii

Podobne artykuły i galerie