2010.09.03// I. Rupa
Cola-light, jogurt-light, serki-light, czekolada-light, majonez-light, ser topiony-light i wiele, wiele innych produktów występuje w postaci lekkiej, bezcukrowej, beztłuszczowej. A może bezwartościowej? Czy produkty light rzeczywiście są takie zdrowe, jak przekonują nas o tym telewizja i reklamy?
Słówko „light” działa na nas jak lep na muchy, jeśli chcemy schudnąć lub prowadzić „zdrowy tryb życia”. Takie produkty powinny mieć zawartość kaloryczną mniejszą od produktów tradycyjnych o około 40%.
Spożywanie odtłuszczonych...
...produktów nabiałowych...
...niestety nie jest wskazane
Niestety, często produkty oznaczone jako fit/slim/lekki wcale takie nie są! Święcie przekonani tym, że jemy produkty o niższej wartości energetycznej, myślimy, że możemy zjeść ich o wiele więcej - co jest główną przyczyną nadwagi i otyłości!
Producenci odejmując coś z danego produktu, muszą uzupełnić to w inny sposób, np. zagęstnikiem, substancją utwardzającą, tłuszczem, cukrem, a wtedy kaloryczność produktu zwiększa się lub jest taka sama!
Produkty light...
...często są ubogie...
...w witamiy
Istnieją różne sposoby eliminowania tłuszczu z pokarmów. Robi się to często przez stosowanie substancji o niższej zawartości tłuszczów. Soki, dżemy, marmolady, cukierki są często słodzone aspartamem. Odtłuszczane są zwykle produkty nabiałowe, takie jak mleko, sery, twarogi, jogurty oraz majonezy i margaryny.
Cukier odejmowany...
...z tradycyjnych produktów zastępuje się...
...słodzikiem
Jedzenie odtłuszczonych produktów nabiałowych nie jest najlepszym rozwiązaniem, ponieważ mają one często bardzo małą wartość odżywczą. Zawierają one mikroelementy, ale bez witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E, K, a co za tym idzie są gorzej przyswajalne.