Orkisz to luksusowa wódka, wytwarzana w procesie powolnej destylacji w niewielkich ilościach o charakterystycznym, subtelnym smaku i łagodnym zapachu. Smak trunku Orkisz został doceniony w Stanach Zjednoczonych, gdzie wódka ta zdobyła Złoty Medal na Światowym Konkursie Alkoholi w San Francisco, spośród 700 kandydatów z 52 krajów.
Wyjątkowa pra-pszenica o nazwie Triticum spelta czyli orkisz, która przez wieki uprawiana była w rejonach o chłodnym klimacie - w Skandynawii, w górskich rejonach Niemiec, Szwajcarii i Polski - to skarbnica ogromnej ilości składników mineralnych, białka i witamin.
Dzisiaj uprawą odmiany zboża zajmują się tylko specjalistyczne gospodarstwa. To one dostarczają na rynek najdroższy na świecie surowiec, którego można użyć do produkcji wódki.
Wódka Orkisz schłodzona do temperatury 4-6 stopni Celsjusza oddaje najlepiej swoje wyjątkowe walory i właściwości smakowe.