Logo

Rak prostaty? - ułóż dietę i zmniejsz ryzyko

Przez brak dostatecznej wiedzy i strach przed śmiercią, zdiagnozowanie nowotworu brzmi dla wielu ludzi jak wyrok. Tymczasem jak powtarzają lekarze, szybkie rozpoznanie raka może zapewnić nam całkowite wyleczenie. Na dodatek okazuje się, że odpowiednia dieta również może nas ustrzec przed tego rodzaju problemami. Rak prostaty jest jedną z częstszych przyczyn zgonów mężczyzn. Co więc jeść, by wzmocnić swoje zdrowie i zminimalizować ryzyko choroby?

Zdrowie i dieta - jedz produkty zmniejszające ryzyko nowotworu prostaty Zdrowie i dieta - jedz produkty zmniejszające ryzyko nowotworu prostaty

Pierwszym produktem jaki powinniśmy włączyć do naszej diety, są pomidory. Zawierają one przeciwutleniacz likopen, który odpowiada za ich kolor. Na dodatek badania medyczne udowadniają, że ten związek chroni nas przed chorobami układu krwionośnego oraz nowotworami! Dalsze analizy wykazały, że mężczyźni stosujący dietę bogatą w pomidory, znacznie rzadziej zapadają na raka prostaty. Tak więc warto je umieścić w naszym jadłospisie, nie tylko ze względów zdrowotnych, ale również smakowych

Zdrowie i dieta - jedz produkty zmniejszające ryzyko nowotworu prostaty Zdrowie i dieta - jedz produkty zmniejszające ryzyko nowotworu prostaty

Chociaż wielu z nas w wieku dziecięcym nie cierpiało brokułów, to okazuje się, że nasze matki miały racje. Ogólnie rzecz biorąc wszystkie warzywa kapustne mają „antyrakowe” działanie. Naukowcy wciąż nie mają pewności, które z zawierających się w nich związków odpowiadają za pozytywne właściwości warzywa, ale najprawdopodobniej jest to sulforafan. Może on działać podobnie jak wspomniany wcześniej likopen. Przypuszcza się również, że wspomaga detoksykację organizmu. Część ekspertów uznaje brokuły za najpotężniejszy, „antyrakowy” składnik diety.

Obecnie na półkach sklepów znajdziemy całą masę różnych produktów stworzonych z soi. Jej zwolennicy przekonują nas, że ma ona bardzo dobry wpływ na zdrowie ludzi. Trzeba przyznać, że nie są to puste slogany. Badania laboratoryjne wykazały, że soja zmniejsza między innymi ryzyko wystąpienia nowotworów, w tym raka prostaty. Co ciekawe, nie musi ona zawierać w sobie żadnych cudownych związków, by cechować się takim działaniem. Wystarczy, że urozmaicimy swój jadłospis za pomocą soi. Jak się bowiem okazuje, dieta bogata w mięso i nabiał sprzyja nowotworom.

Zdrowie i dieta - jedz produkty zmniejszające ryzyko nowotworu prostaty Zdrowie i dieta - jedz produkty zmniejszające ryzyko nowotworu prostaty

Len kojarzy Wam się jedynie z ubraniami? W takim razie zmieńcie swoje przekonania i włączcie go do swojego jadłospisu! To dlatego, że zawiera on lignany – jedne z najpotężniejszych przeciwutleniaczy! O jego korzystnych właściwościach mówi się już od początku lat 50., ale dopiero niedawne badania potwierdziły domysły. Niestety wciąż nie wiadomo czy lignany naprawdę zmniejszają ryzyko raka prostaty, ale czy coś tracimy próbując ich?

Zdrowie i dieta - jedz produkty zmniejszające ryzyko nowotworu prostaty Zdrowie i dieta - jedz produkty zmniejszające ryzyko nowotworu prostaty
Zdrowie i dieta - jedz produkty zmniejszające ryzyko nowotworu prostaty Zdrowie i dieta - jedz produkty zmniejszające ryzyko nowotworu prostaty Zdrowie i dieta - jedz produkty zmniejszające ryzyko nowotworu prostaty Zdrowie i dieta - jedz produkty zmniejszające ryzyko nowotworu prostaty

2012-02-06 - D. Kwiecień

0

Komentarze do:
Rak prostaty? - ułóż dietę i zmniejsz ryzyko

Podobne artykuły i galerie