Pola obsiane rzepakiem, kwitnące późną wiosną, cudownie przyozdabiają nasz krajobraz. Piękny żółty kolor kwiatów świetnie wygląda z błękitem nieba i zielenią drzew, jednak nie tylko z tych powodów ta roślina spełnia ważną rolę w naszym życiu.
W Polsce niestety wzrost drzewek oliwnych i ich owocowanie to sprawa prawie niemożliwa - oliwę importujemy z krajów, które ją produkują. My za to posiadamy inną, oleistą rośline, jaką jest właśnie kapusta rzepak. Kapusta dlatego, że rzepak powstał dzięki krzyżówce kapusty polnej i warzywnej. Olej jest tłoczony z nasion tej rośliny i jest on podstawowym tłuszczem roślinnym, wykorzystywanym w naszej strefie klimatycznej.
Olej rzepakowy jest tłuszczem bogatym w wiele cennych substancji, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Większości z nich nie jesteśmy w stanie sami sobie wyprodukować, dlatego warto dostarczać je wraz z pożywieniem, a olej rzepakowy to ich skarbnica.
Olej ten jest wysokoenergetyczny, jak każdy tłuszcz: jego 100 mililitrów to 900 kalorii. Zawiera 100 gram tłuszczu, ale plusem jest fakt, że jest on wolny od złego cholesterolu!
Olej rzepakowy, to także źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: