Logo

Rzepak czyli zdrowa oliwa klimatu umiarkowanego

Pola obsiane rzepakiem, kwitnące późną wiosną, cudownie przyozdabiają nasz krajobraz. Piękny żółty kolor kwiatów świetnie wygląda z błękitem nieba i zielenią drzew, jednak nie tylko z tych powodów ta roślina spełnia ważną rolę w naszym życiu.

Rzepak Rzepak

W Polsce niestety wzrost drzewek oliwnych i ich owocowanie to sprawa prawie niemożliwa - oliwę importujemy z krajów, które ją produkują. My za to posiadamy inną, oleistą rośline, jaką jest właśnie kapusta rzepak. Kapusta dlatego, że rzepak powstał dzięki krzyżówce kapusty polnej i warzywnej. Olej jest tłoczony z nasion tej rośliny i jest on podstawowym tłuszczem roślinnym, wykorzystywanym w naszej strefie klimatycznej.

Rzepak Rzepak

Olej rzepakowy jest tłuszczem bogatym w wiele cennych substancji, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Większości z nich nie jesteśmy w stanie sami sobie wyprodukować, dlatego warto dostarczać je wraz z pożywieniem, a olej rzepakowy to ich skarbnica.

Olej ten jest wysokoenergetyczny, jak każdy tłuszcz: jego 100 mililitrów to 900 kalorii. Zawiera 100 gram tłuszczu, ale plusem jest fakt, że jest on wolny od złego cholesterolu!

Rzepak Rzepak

Olej rzepakowy, to także źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach:

  • witamina A – ma właściwości antyoksydacyjne, warunkuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci; razem z witaminą E pozytywnie wpływają na błony śluzowe
  • witamina D3 – sterująca gospodarką wapniową organizmu, zapobiega krzywicy u dzieci
  • witamina E – witamina młodości, przeciwutleniacz, wykorzystywana w terapii niepłodności
  • witamina K – warunkuje prawidłową krzepliwość krwi, zapobiega niektórym nowotworom
Ponadto obfituje w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które musimy dostarczać organizmowi wraz z pożywieniem:
  • kwasy omega 3 – chronią nasz organizm przed chorobami serca i zmianami miażdżycowymi w tętnicach, mają także właściwości przeciwzapalne oraz zapobiegają cukrzycy typu II i pewnym nowotworom, dbają o prawidłowe funkcjonowanie naszego układu nerwowego
  • kwasy omega 6 – regulują działanie komórek nerwowych w naszym mózgu, odpowiadają za prawidłowy wzrost i rozwój, wspomagają układ rozrodczy, pomagają w walce z ADHD, alergią, cukrzycą, nowotworami, chorobami oczu i utrzymują prawidłowy stan kości.

Rzepak Rzepak
Rzepak

2010-09-07 - I. Rupa

0

Komentarze do:
Rzepak czyli zdrowa oliwa klimatu umiarkowanego

Podobne artykuły i galerie