Soczewica, fasola, groch, bób, ciecierzyca i soja to najlepiej nam znane warzywa strączkowe - to rośliny stanowiące bogate źródło białek!
Dieta strączkowa należy do jednych z prostszych diet. Nie zmusza nas do głodowania, ani rezygnowania z potraw bez których nie wyobrażamy sobie życia. Po prostu dodajmy któreś ze strączkowych warzyw do swego codziennego obiadu i gotowe!
Warzywa strączkowe to nie tylko kopalnia białka. Oprócz niego znajdziemy w nich dużo witamin i pierwiastków, których często brakuje naszemu organizmowi.
Gatunków fasoli jest bardzo dużo - w Polsce mamy charakterystyczną fasolę zwyczajną, a także wielokwiatową. Wszystkie są źródłem witamin z grupy B, potasu, magnezu, fosforu i wapnia. Każda z nich jest bogata w błonnik.
Groch zwyczajny nie zawiera, aż tak dużo białek, jak inne warzywa strączkowe. Groch jest świetnym dodatkiem do sałatek i obiadów. Jego świeże nasiona to głównie woda i węglowodany. To także źródło żelaza i fosforu oraz witamin: z grupy B, PP, C.
Jest warzywem kojarzącym się nam z latem. To o tej porze roku gości na straganach obok jarzyn. Najbardziej wartościowy jest jedzony na świeżo, ale pod warunkiem, że jest młody. Bób jest przede wszystkim źródłem białek, witamin z grupy B, PP, C i beta karotenu.
To warzywo, które zaczyna się cieszyć coraz większym zainteresowaniem, wśród osób preferujących zdrowy styl życia. Jest źródłem niemal wszystkich aminokwasów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B, a także potasu, magnezu, fosforu, żelaza i wapnia. Jest też najbardziej bogata w tłuszcze roślinne.
2010-07-06 - I. Rupa
0
Komentarze do:
Dieta strączkowa czyli siła małych strączków!